Thursday, January 17, 2008

review cd~ Dream Theater' The Number Of The Beast Official Bootleg

Aku punya review and photo shoot of Dream Theater covering the whole Iron Maiden’s The Number Of The Beast (TNOTB) album live & releasing it as an ‘official bootleg’ on drummer Mike Portnoy’s label YTSEJAM Records.


( click all photos to enlarge )

Kulit depan dia. Identical with Maiden’s one, the lettering behind is change to DT’s name but still using Maiden’s classic font.
And on closer look, you can see that the devil on the string being pulled by Eddie is holding a “fork” with the DT logo.



So ni wa sambil dengar cd ni, wa ulasan sikit Dream Theater sua bawak Maiden complete siak. Padahal dorang gitaris sorang je tapi masih heavy nak mampos, best nye ada part pakai keyboards ganti gitar parts buat lagu2 Maiden yang biasa kita dengar ni jadi unik sikit. Nanti aku ceta lebih nanti eh..


Ni lak foto aku snap album DT ni ngan Maiden’s original cover CD version TNOTB dan jugak remastered version.

As you can see DT followed closely the original artwork more than Derek Rigg’s touch up and less cartoony remastered version.

Bila dengar ni album, memang terserlah Dream Theater terror la. Every one of them kecuali vokalis dia memang kurang sikit tapi still ok ler jugak hehe. Terror dan entertaining. Dorang snippets sikit lagu The Simpsons pun orang dah bersorak2 hehe.

The two photos below are Mike Portnoy's words for cd inlet.
I am very surprised at the high esteem DT have for Maiden. It makes interesting reading isn’t it?





Korang dah baca atas? Drummer DT tulis info menarik ye.. cammana dorang masa mula2 dulu prektis gunakan lagu2 Maiden, dan cammana dorang dah tau sangat album ni.

Anyway, if you guys got the chance to watch the DT Live In Budokan dvd, do check out the 2nd dvd which have a bit of documentary of them in Osaka Japan rehearsing and going thru this album. As a Maiden fan, its nice to see.

Ni wa ceta sikit track by track k..
Recorded live at Paris France on 24 October 2002.


Intro DT gunakan “ Woe To The Earth and Sea “ tu, yang memang intro lagu TNOTB sendiri.
Lepas tu terus masuk lagu~

INVADERS – fullamak aku suka betul drummer DT. Gitaris sorang so sibuk kot. Vokalis dia, ntah apsal kadang2 irritating jugak pada aku haha. Pasal cam aku dah berdozen tahun dengar lagu2 dari album ni dinyanyikan Bruce studio and many live versions, bila orang lain nyanyi lain la rasa.

CHILDREN OF THE DAMNED – adoi…intro dia very classy. Tersangatlah lembut. Cam cuma piano2 gitu. Very the best la DT bawak lagu ni, aku suka. Part solo semua si John Petrucci bolot.
Anyway aku dah ceta belum, Bruce Dickinson pernah masa jadi DJ kat BBC pernah cakap ngan Ronnie James Dio yang lagu ni sebenarnya idea dapat dari lagu Black Sabbath Children Of The Sea.
Dan jugak nasik tambah, nanti bila DVD Iron Maiden kat Download Festival Donington Park 2006 keluar, korang gi cek it out, Adrian Smith ngan double neck. Style betul masa Maiden main lagu ni ( aku nengok pasal dah distributed footages dia hahaha ). Oppss ter out of topic lak.

PRISONER – intro sama ngan original Maiden. Yang suara2 orang berbual tu..
Cam biasa last part tu audience semua ramai2 “ I AM NOT A NUMBER, I AM A FREE MAN!! “ hehehe. Kalo la aku ada sama pekik ni part. Sigh.
Aku suka lagu ni DT bawak. Lagipun aku memang suka lagu ni ngan korus dia yang sangat catchy. Gerek lagu ni. By this song, aku dah bleh adjust ngan suara penyanyi DT especially lagu ni korus dia very singalong.



22 ACACIA AVENUE – Lagu sambungan Charlotte The Harlot. Lagu epic yang clear cut ceta pasal nasib orang pompuan yang jual diri dorang untuk duit, lelaki yang patronize dorang, penyakit yang ikut datang, tapi ending ngan Charlotte cuba diselamatkan. Ending original gitar solo Adrian Smith / Dave Murray semua diganti ngan keyboard solo.

The NUMBER Of The Beast – takde intro dah, pasal mungkin dah guna waktu permulaan Invaders tadi. Terus masuk. Hah, ni, memang sesuai vokalis DT pasal starting lagu ni kan pekik2, dia dah la high pitch. By this time, aku realize DT main lagu Maiden cam ni lagu dorang sendiri hehe. Dorang memang pro ler ni DT ni, patut orang semua suka tengok DT main live. An experience. Cam lagu lain, lagu ni abis je bleh dengar audience nye roar kuat. Peminat DT kat Paris semua memang layan Maiden kot haha.

RUN To The Hills – Betul2 macam Maiden. Heavy siak. Aku suka.

GANGLAND – Ni satu2 nye lagu yang betul2 lain dari yang lain. Walau lagu lain gitar solos kena ganti ngan keyboard solos tapi lagu ni dah jadi cam lagu jazz gitu. Slow giler haha. Mau mati akal kalo nak singalong. This is the best song dalam seluruh album ni DT cover. Aku bleh imegin Sheila Majid cover ni lagu kalo ikut interpretation DT hahaha.



This slow jazzy DT version of Gangland need to be heard to be believed.
For those who have the audience bootleg of this show, I believe this song was played twice that night. This is the 2nd one if I am not wrong. I remember searching for the bootleg, the sound was not that good, but it was awesome to at last hear DT performing Maiden songs.
Nasib baik DT release ni official bootleg. Pelan2 sabar, last2 dapat jugak original cd dia.

HALLOWED Be Thy Name – Setia ngan original version. Apa lagi nak cakap pasal lagu ni kan, dan DT tak sabotaj ni klasik.

abis je vokalis DT cakap ~ "Thank you Paris, there you have it the number of the beast."

Up The Irons

Carry me to the shoreline
Bury me in the sand
Walk me across the water
And maybe you'll understand

Once the stone
You're crawling under
Is lifted off your shoulders
Once the cloud that's raining
Over your head disappears
The noise that you'll hear
Is the crashing down of hollow years
\m/

9 comments:

bentara said...

muahaha... first time dengar, rasa pelik sebab 2nd gitar diganti dengan keyboards. Oleh kerana itu tak berapa nak dengar la pulak.

Anyway, album ni akan dibeli juga... harga OK ke untuk orang takde duit macam aku ni bro?

deaf_angel said...

hehehe..aku rasa ni bukan pasal duit tapi semua passion.
aku dah jadi Maiden fan dah 25 tahun dah sejak umur 11, dari bangku sekolah kumpul seposen seposen untuk beli kaset ciplak, sampai zaman ni..
2008 masih sama jugak, aku terpaksa sacrifice banyak benda peribadi untuk Maiden members nye duit bersara hoho.

bentara said...

betul tu passion... tapi sekali tengok macam banyak bebenor pulak nak dibeli bab Iron Maiden tu hahaha... nafsu terkejar dek kemampuan...

zan said...

Update TOTO lives..
http://www.prworldwidelive.com/2006/TOTOWebsite.htm

sweetcandy said...

Lagu Children of the Damned.. power!!Nak dikatakan all songs from maidens.. power gileer!!
Kalo dorang bleh dtg ke kota Singa.. alangkah seronoknyer!!

deaf_angel said...

bentara, mustahil nak kumpul maiden banyak2, apa aku nilai sendiri, barang2 lama Maiden harga semakin naik among fans worldwide. Even barang2 baru pun harga makin naik sampai banyak reprint.

Zan, aku nak gi nengok TOTO nanti...kalo ada peluang!! bleh jumpa ko la, Stadium Negara kan? hah senang je tu aku nak pegi haha. Jangan tempat lain, aku tak reti.

SC, aku dengar tu hari Maiden was asking for a stadium eh? pasal dia punye production besar sangat nak bawak barang2 pentas dorang. So impossible ler. Tunggu 2010 lets see ada chance tak.

deaf_angel said...

bentara, mustahil nak kumpul maiden banyak2, apa aku nilai sendiri, barang2 lama Maiden harga semakin naik among fans worldwide. Even barang2 baru pun harga makin naik sampai banyak reprint.

Zan, aku nak gi nengok TOTO nanti...kalo ada peluang!! bleh jumpa ko la, Stadium Negara kan? hah senang je tu aku nak pegi haha. Jangan tempat lain, aku tak reti.

SC, aku dengar tu hari Maiden was asking for a stadium eh? pasal dia punye production besar sangat nak bawak barang2 pentas dorang. So impossible ler. Tunggu 2010 lets see ada chance tak.

zan said...

Bro, toto tak jadi main kat stadium negara, venue dah tukar, bukak sini:-
http://bassist4hire.multiply.com/journal/item/7/Update_TOTO_Lives_in_Malaysia

IM not so fanatic said...

Huhuhu! Dream Theater mmg power la bro. Aku belum dengar diorg cover Maiden tapi aku dah dengar diorg cover Pink Floyd- Dark Side of The Moon. Mmg diorg ni boleh bawak banyak genre rock... tapi vokalis dia mmg ade kureng sikit ler.hahahah