Wednesday, January 23, 2008

makan~ seleksi menu simple wa makan recently

Kadang2 kita makan best2, kadang2 kita makan belen smalam je,
kadang2 kita makan berdamai aceh ceh ceh,
kadang2 kita makan sorang. So.. ni yang simple2 yours truly makan recently. Meh layan gambo sambil wa ceta sikit2..


nasi ambeng 3RM,
- ni wa beli kat kastam johor nak gi arah Spore. Best time is around 3.30am gitu kot makcik dah unpack bakul. So korang naik bas kul 11, 12 malam dari puduraya mesti dah ada nye. ( korang smua tahu tak, malam kan, driver bas semua highway star pasal tak banyak trafik dan speedtrap takde kot? hehe oppss teroff topic lak ) Actually pukul 3+ pagi, dah start jualan nasik ambeng ni dan bermacam2 aneka kueh2 dan sarapan2 untuk sapa masuk spore keja or sekolah kot pagi2 buta.
Aku kalo naik bas malam, mesti aku gi carik nasik ambeng ni, so everytime naik bas semula lepas clear kastam johor, selalu last. Terhegeh2 bawak nasik bungkus.
Aku rasa tak semua dari korang tau what is nasi ambeng eh? kalo orang johor, orang singapore tahu la kot nasik ambeng tu. Tapi ni simple nye, kalo korang makan some places yang bayar $5 gitu, fullamak lagi real, tapi serious bebual yang nasik ambeng jualan kat kastam jb ni sedap pada aku.




nasik lemak restoran Marhaba Geylang Serai jual $2.50
ni yang deret seberang jalan dari panggung Singapura tu..2nd shop, aku rasa dorang buat sendiri pasal sentiasa ada nasik lemak ni 24 jam, dan tak rosak. Sebab tu aku beli dari kedai ni kalo aku nak kena kerja shift malam dan tak bawak bekal. Fresh aje, $2.50 pasal ada ayam so ok eh.



Ikan Kembung bakar + nasik + sambal = 5RM
Pusat Penjaja yang kat Jalan Mesjid India sana tu..
Aku suka nengok orang melayu jualan kat pusat penjaja Jalan Masjid India, so tu hari try ler at random.
aku beli yang makcik jualan belah luar gitu.. sambal dia punye la pedas, cili api mexico gonzales mana ntah tanam. Terbakar woo lidah. Tapi best. I like.



Myojo Mee perasa Singapore Sambal Chicken Ramen.
get yourself a myojo treat, tick tock tick tock, myojo mee so good to eat tick tock tick tock hehe. Ntah dah lupa lagu dia.
Pedas sey.. i like..slurp slurp.



on the house request lagik sekali la - Nasik Ayam Penyet Beach Road ( cam biasa, gerai kat tengah, yang dapat keropok eh )
$3.50.
How to miss out kan nasik ayam penyek haha.

Not in picture
Nasik + kobis : kobis potong kecik2 then masak air
Nasik + planta: sapa belum try, korang ambik nasik panas then letak planta.

lain kali aku review lain2 makanan k

So.. korang semua bleh nengok sendiri kan? nice, cheap or home prepared, simple, humble but filling food can be found anywhere. Kira aku ceta pasal makan dari KL-JB-Spore ek? 2008 ni makin supertembam ler aku haha.

10 comments:

aisya iasya said...

Salam...

Ko ni pasal makan memang boleh buat arkib...

Ari nih server mengong...

dah baca "sebelum makan petik gambor"..
tapi gambor tak appear2 lagi, anyway... taruk komen dulu...


dah kuar gambar, wa taruk komen lagi,... nak compare baca b4 nengok gambor & baca lepas nengok gambor & kesan2nya terhadap point of view..

...jemput ler singgah ke blog ku yg ntah-hapa-hapa...amaturlah katakan... tolonglah taruk komen, cian kat aku, belum ada orang komen... derang asik isik shounox ajer, komennyer idak.. sedih aku.(tahap merayu nih... cheh...)

ngeh,ngeh,ngeh...

deaf_angel said...

wei triple s, aku baca la blog ko. Yang pasal Spastik tu bagus

MindHeartBodySoul said...

Salam...

Yahooo... yer ker kamu baca blog aku? kekekekek... wa baru berkecimpung sebulan. Tataw brapa lama wa boley maintain... Tq,tq,tq..

Naper kamu tak taruk komen kat situ? naper kamu komen sini jer?
Kecik ati wa taw...
takkan wa yg nak komen blog wa sendirik... come onlah Mr Deaf...
Wa tengah contact member2 lain suruh tawuk komen... on the way tak sampai2...(yalah, member2 wa tak minat berinternet-tenet nih... dah nasib badan)

Hairanlah, kat Histat Counter Statistic, tak aderpun visitors from Singapore,
ni IP register kat Johore ker?

Wa ingat nak tukar concept bloglah,
tak seswuai...

Salam, pamit dulu.

MindHeartBodySoul said...

Salam...
Ya Udah Nampak Komen...
Tapi Belum Ngerti nak 'moderate comment'...

Udah tekan "Publish", ntah mcmana ntah,... nanti wa cuba sampai reti...

Mr Deaf, taruklah shoutbox kat blog kamu, senang nak communicate...

Jgn marah ...ngeeeee...
TQ,TQ,TQ...

deaf_angel said...

- ala..tak yah nak moderate2 tu smua, aku pun bukan reti tu semua, aku hentam reply je..
- aku pun blog ni baru je setahun, pasal multiply tak boleh la aku, cam ada restriction gitu 3photos for blog dorang. Aku ada belajar buat website sendiri2 hentam je, tapi tu pun sangkut pasal aku suka tampal photos, free website ada limitation last2 nanti takde size untuk add new photos dah
- ha ah la aku baca blog ko dan blog2 orang lain, tapi kena nengok sesuai baru aku jawab ler haha
- ooo Singapore tak keluar eh, pasal mungkin aku visit blog ko masa aku kat Msia haha, dah tu kalo kat tempat keja ( oppsss ), mungkin server ikut negara dimana company HQ terletak kot? haha.

MindHeartBodySoul said...

Thanks... me nak try jugak how to make comments appear on the blog when users click comments words...

aku ingat kalau org komen, automatic dia appears...

tadi pegi kat posting dia kata ada 1 komen mesti aku moderate...
tataw apa kena buat...

dah tekan publish, tak apear apa2 pun, tak berkesan...

ni tengah berusahalah nih... tak syoklah orang penat2 kasik komen aku tak reti2 nak bagi dia muncul.

sorry for my 'lembam' in this subject.

MindHeartBodySoul said...

My real comments about "nasik bin nasik bin nasik"

Refering to the first photo which you describe as'nasi ambeng', at a glance, it looks like nasik lemak at the first place. When we close-up to confirm, I can see tempe (soya bean nugget) and sambal goreng as nasi dish. So, from this Javanese features, I can tell it nasik ambeng.

With refer to 2nd photo.
The naik lemak not merely look as traditionale naik lemak. This is a modified version of nasik lemak, whick being up-graded from the very basic type to a super premium quality 'lauk bin pauk' attached as a complementary accessories.

Picture no.3
Instant mee, why did you equipped the noodles with something esle?
Mix vege ka? It just raw plain noodles to be slurpped, just like that...! Did you boiled it or just poured some hot water & soaked it?

I would like to request your articles about Lorong Renjong, Chua Chu Kang, Seranggoon. TQ.

deaf_angel said...

aku tak yah adjust2 tu hari , setting dia semua aku biarkan default, so sapa nak reply , terus masuk kat blog.
ko tukar balik default tak yah moderate...unless ko takut orang type merapek gitu..haha

deaf_angel said...

ya true, the nasik lemak includes a portion of fried chicken which makes it more 'prestige' then the humbler version.
Anyway, the humbler version I like is the "Epok Epok Central " stall version which cost $1.20. Maybe next time I'll snap a photo.

I did not add anything else to that Myojo instant noodle. Its boiled water by the way.

Lorong Renjong? I dont know where it is, but dont worry, Singapore is very small. Just take any mrt or bus and it will lead me to whatever this place is haha.
Chua Chu Kang? What do you want to see here?
Seranggoon? Which part? Are you referring to Little India.

p.s Wah, I speaking london all the way man, very tiring hahahha

ya ya wait i include shoutbox ok.

dilaOHdila said...

salam dep
wah tu nasi ambeng erk, 3 hinggit tuh. macam size nasi lemak jek
jom aa gi bangi dep boleh rasa nasi ambeng kat sini (hehehhehehhe)