Monday, July 21, 2008

best buku 'Aku Bukan Wahabi' ni dan my personal encounter ngan writer dia

Kadang2 korang akan jumpa satu buku yang korang tak bleh stop baca, buku yang tulisan dia menarik hingga seolah2 macam betul2 cerita tu ngah jadi depan korang.
Korang join in sedih, ketawa, nak nangis, teringat cerita2 lama pasal ada bahagian buku tu reflection kehidupan korang sendiri.
Dan pada ni ialah salah satu bukunye.


memoir hidupku "Aku Bukan Wahabi" oleh ( Ustaz ) Abdul Rahman Mohamed
buku ni ditulis 2003 and edisi ni printed in 2004.

buku ni kawan keja aku pinjamkan ( if he's reading this, thank yewk ),
terus tu jam aku mula baca, lepas beberapa mukasurat depan aku baca, aku terus simpan dalam beg,
bukan pasal takut boss aku nampak aku tak fokus kat keja dan mengkantoikan aku, tapi pasal aku takut aku termeleleh airmata ( serious beb, starting dia sedih giler ), pasal cara tulisan dia mudah tapi touching. Aku dah cam terkedu dah waktu tu..



secara peribadi, ustaz ni pernah tolong aku waktu aku ngah kesusahan dulu tapi..more of that later, tapi lets talk about the book first k, and why I like it so much.

the starting sedih cam aku cakap earlier,
-bapak dia meninggal dia kecik, hidup melarat,
-kena halau ngan makcik kantin pasal dia nengok je makanan sedang dia takde duit, then kira dia nengok tu, dianggap dia halang business makcik tu kan orang lain nak beli.

-melayu gaduh ngan cina...ooooo today is the anniversary 1964 racial riots.. Cun siak date dia ngan review aku ni. Mintak2 tak mau gaduh2 lagi la eh...Amin. Aku rasa selagi takde orang senang2 kena hasut ok la. Tu sebab education tu penting pada aku, kalo ada ilmu, takde orang bleh bedek kita sebarang, apa kita kerja, sapu sampah ke, CEO ke, tu rezeki Allah beri masing2 ada bahagiannye, tapi education kira lain pada aku . Thats how I look at it. Carik ilmu sampai negri cina & carik ilmu sampai liang lahad. Anyway first words disampaikan ialah " Iqra' ". so it tells all that is need to know.

-takde duit and takde duit untuk yuran all that
-jualan kuih..and sampai nak kena sodomise orang yang cakap dorang akan beli all the kuih kalo diikut kata, siak ah, budak kecik apa dorang tahu kan, yang penting dapat kasi duit kat mak dia...dua kali lak tu..tapi nasib baik ok selamat.
-geledah tong sampah carik sisa makanan, curik bawang..

kalo kita ingat kita susah...orang lain lagi susah...at least for most of us, ikat perut means cuma makan maggi je..tapi still..ada duit beli maggi pe. Tu ah susah some people compared to some people.

-join gangster, ooo i like this part..pasal cerita samseng time dulu2 70an gitu..masa aku kecik2 dulu dengar gak all these black coffin etc. ni melayu nye kot? tapi ustaz ni join cina nye la tu...siap member selak bijik, then terjun flat, dia siap main band, nak iringi roh si mati tu supaya selamat...
suka pegi majlis orang cina mati, pasal nanti dia bleh makan2 minum2..

-ceta pasal ns, ooo ns dulu memang rabak, i think in the late 70s and early 80s memang rabak. Kira legend ler, kalo dengar ns time zaman tu...aku by the time full time ns in the 90s kira dah tak rabak cam dorang nye time kot.
tapi dekni army , ceta passal dia gi taiwan, brunei and the ular jalan atas badan all that and the kerbau tanduk member dia kot.. memang legend ler sapa buat full time ns time tu....kawan aku ceta pasal kalo terserempak babi hutan aku dah seram...sib baik wa under spf huhu..

oo part semayang kat ns pun ada sebut...hahaha....ni sapa buat full time ns, mesti masing2 ada cerita sendiri pasal beribadat masa kat camp or on duty...mesti macam2 ceta pelik2 dan kelakar keluar..ye la budak2 lagi...masing2 ngah huru hara..
I really like it dia sebut pasal time reservist, abis tu nak smayang nye time, with all the cara wuduk ngan pakai boot n all that route marching...memang budak2 ns under army memang dorang nye cabaran tu lagi real ler. Ni aku rasa budak2 under spf ngan cd memang lagi untung ler.

-then ceta pasal dia nye pintu hati terbuka nak belajar agama, starting dia, dia dapat gi indonesia, his comments on muslims there, masuk keluar kampung ( ooo aku teringat kawan aku pernah ceta pasal mesjid menangis all that kat pendalaman indon, takpe lain kali aku ceta ah benda2 pelik )
-his opening business masa balik, cubaan2 dia tempuhi..
-dia dapat gi madina...belajar..

-balik keja kat mesjid, kena tuduh pakai barang2 pasal ramai jemaah pompuan hadir kelas dia...
-all the masjid nye politiks...( well....huhuhuhu ), ajk bawah blok,
-dua kali dia keja kat masjid and how it all end up messy... tapi its true ler, memang hidup banyak cobaan

-dia kena ngan ISD...jangan memain wooo, this one is interesting...warning pasal memang betul pun, hidup kat masyarakat majmuk, sometimes, kita tak tahu apa kita cakap tu kecikkan hati orang agama or bangsa lain..sama jugak kita tak mau orang lain cakap pasal kita ngan gaya mencemuh atau menghina..
-mak dia meninggal...dia nye court case, dia ceta pasal court case dia tentang agama related thingys tu...
and lots and lots more...
Ni memang tulisan dia, whether kita baca sebagai neutral, sebagai penyokong or what tu lain cerita, tapi this book is worth reading..and the writting style betul2 menarik minat aku.
maybe aku nak sambar satu sendiri, simpan2 lain kali bleh baca...



so back to my own personal encounter with this person,
tu jam, kita baru have our own humble home, its an old home, flat dah 20 tahun kot, and previous owners non-muslim, orang cina.
Dah la tu, kawan aku sampai cakap, 14 tahun dia pegi2 rumah orang untuk transaction jual beli, dia tak pernah nampak rumah seteruk dan sehaywire rumah kita nak masuk ni hehehe tapi home sweet home betul tak dan mestilah kita kena ukur baju di badan sendiri betul tak? huhu.

Tapi, unlike most people, the starting was extra difficult. Apa aku cerita kat sini pun, sikit sebanyak nak kongsi pengalaman dan maybe ada dari korang pun dalam predicament yang sama bleh rasa ' you are not alone, relakss, man man lai '.

Abis tu, cammana nak masuk kan? perlu sertu, or ada dari korang panggil samak. Aku dah mati kutu, aku betul2 tak tahu cammana nak proceed with the sertuing or samaking ni, actually kalo terus renovate ok, tapi it$ not po$$ible at that time, kalo nak pecahkan semua kabinet dapur pun, not po$$ible jugak di waktu tu.
Like I say, some things, kita kena ukur baju di badan sendiri, so takpelah, kalo mula2 kita tak dapat buat apa yang orang lain buat, atau kita takde apa yang orang lain ada atau take for granted. Buat apa nak susahkan diri hanya untuk nak sama ngan orang. So no choice, at that time, we have to proceed with the pembersihan rumah tu tanpa membuang fixed items dan ni memang a challenge.

Maknanye kita nak kena sertu semua dapur termasuk kabinet2 usang yang dah about 20tahun dan dipakai non-muslims untuk masak2 mereka. Dah berminyak, berkeladak, ngan tak tahu apa pun. Kira kalo aku tak mau rasa was-was pun tak boleh la. I will be fooling myself. Tapi aku tak tahu cammana, aku tahu la sertu tapi ni untuk rumah, aku tak berani main2.
Kalo kata aku buat tak betul or main hentam je, aku rasa tandatanya samada dah bersih secara Islam ke tak akan hantui aku forever. Ni penting untuk aku provide untuk love ones aku. Ada kawan aku cakap, buat sort of like a formality aje, tapi its a risk I could not take.

bukan aku tak pernah sertu/samak, one of those times ialah masa salah satu reservist aku.. aku was kat fish farm ( ermm aku tak disclose apa2 kan? korang pun ada pun tahu apa aku kena buat kat sana haha ), so aku spent the whole nite ngan ada satu anjing besar giler kat fish farm tu, asyik cium dan jilat tangan aku. Mana la aku nak siam, biar je la anjing tu nak 'bermesra' ngan aku. Tu jam memang aku dah mengEricCantonakan kolar baju aku maukang dia jilat leher lagi mampos aku nak samak huhuhu. Pagi abis reservist singgah construction site ambik tanah liat sertu.

Tapi ni rumah...cam kata Phua Chu Kang ' dont prey prey '.
So aku tepon ustaz ni, ntah apsal aku rasa aku bleh mintak tolong orang lain, tapi aku decide I only want this fellow to advice me. Aku tahu dia very busy man, tiga kali aku mintak tolong dia pasal asyik k.i.v aje, dan memang rezeki aku, ntah suara aku ni sedap ke, atau suara aku ni pathetic ke, ustaz ni personally datang sorang2, dah petang2 dalam kesibukan dia, dan lepas dia nengok condition, dia terus personally sorang2 buat samak.

Aku was like, siak ah, sorang2?, kita buat keja rumah sikit dah nak pengsan penat, tapi dekni, sorang sey..and remember, the dapo is oily, greasy, slimey, kotor and worse non-muslim home, so bleh assume apa makanan dah dimakan dan dipersiapkan for over 20 over years.
So dia tanya aku, ni buang tak? ni buang tak? so aku cakap of course aku nak buang, tapi at that moment in time not po$$ible to buang and replace.
So, aku appreciate, kabinet usang dia go thru the samak process piece by piece, tile by tile, aku nengok dah disgusting, tapi he was like super cool.
And actually tiles dapur tu semua yang berminyak, by going thru the air tanah liat tu, become clean, lantai pun sama, dan aku was very happy, pasal memang its our plan to continue to use them pasal masih boleh pakai, buat apa nak membazir, cuma nak sertu/samak je.

Sorang beb, smua dia thoroughly go thru whole dapo dari lantai sampai all tembok, abis tu kelakarnye, wire2 elektric semua loose dan looks dangerous gitu ( yes its really that bad hahaha ), siap ada cam very minor electric shock gitu siak hehe.
Aku dah nervous ye la, abis kalo kena karen cammana kan, tapi he was like supercool and aku was like, abis la, ni magrib nak datang ni, tapi tu ah, kadang2 orang niat baik, apa je kerja pun, Allah permudahkan.

Samak satu dapur with kabinets usang and loose electric wires ( 3ng design korang bleh agak size dia ) bukan keja senang even for a pro, tapi dia buat cam mudah je, siap panjat2 pasal nak cover tembok sampai level siling. He really did a detailed job. The sinks semua, yang aluminium tu semua, ngan sertu/jamak, dah la. Dah bleh pakai dah, bersihkan ngan air sabun je la.

Aku was like nak volunteer tolong tapi i think he prefer doing it himself, pun lagi bagus, kan aku menyibuk lak kelicinan proses dia.
Aku learn just tengok dia buat sertu samak tu, ye la, kalo dah kabinet2 beminyak ngan ntah hapa2 bekas tu, dia cool je..
Agaknye mana restoran2 yang nak mintak halal cert, cammana ler dorang nye sertu/samak eh untuk dapat sijil dorang.

dah settle, aku tanya dia abis? lain2 rooms? bilik air semua?
so he share ngan aku ler the necessary infos pasal bermacam2 jenis najis etc etc dan apa yang kita nampak dan tak nampak..and yep, aku really learn a lot in that moment in time..Aku realise, aku nye grasp on some things that matters in our religion, is a zero. Aku masih fail cam aku kecik2 dulu kat pergas, ( sapa belum nengok report kad pergas aku, sila pegi ke blog Pergas aku ( label kat tepi tu Pergas dan sekolah jalan daud ).

Dah settle semua..aku was like really touch, dia siap2 nak balik, dia tanya aku, apa kita dah buat untuk rumah tu? maksudnye dari segi agama ler, ye la, dia volunteer nak datang lagi untuk help with the basic things to do, so aku cakap ler, aku 1st time masuk takeover aku azan ler kat hall, dan kita dah memang smayang dah, so he said, ok la tu.
And I was like, relief jugak, pasal memang aku bukan tahu sangat benda2 gini huhu, tapi... kalo ada sekolah malam pasal iron maiden, mesti aku hegeh2 nak enrol dan aku rasa aku belajar sungguh2 nak lulus peringkat senior cambridge siot muahahahaaha.

so tu ah, mungkin for some people, this is nothing, small matter, tapi untuk aku, its a big deal he help us with our home. Dan memang aku betul2 lega.
Aku cerita ni pengalaman sendiri, pasal aku tahu, like I say earlier, ada jugak kat luar sana maybe face the same predicament cam us tu jam. So at least korang akan rasa konfiden sikit.

20 comments:

BENTARA said...

Dia 'ikram' ko tu bro. Atas dasar kasih sayang sesama Muslim brothers. Moga Allah s.w.t. reward him.

AKu Bukan Wahabi tu tajuk gistnya patut cerita kenapa dia digelar wahabi kan? Apsal lak banyak citer pasal kehidupan dia pulak?

Ko tau ke maksud Wahabi ni bro?

Wiween @ Awin said...

er bro.engko sebenornya katna ni yek?? aku ade sorang kwn yg ngah berteman tp mesra dgn sorang mamat wahabi.huhuhu bukan ke wahabi ni fahaman cam dia x percaya politik n undi2 ni kan??? ke aku silap?

deaf_angel said...

mm
buku tu memang ada chapters pasal dia kat madina, pendapat dia tentang wahabi, dan macam2 lagi ler sangkut paut dia..dan kes2 dia
tapi aku rather dont mention ni semua pasal takut aku terkomen atau terquote salah.

maksud wahabi? nope tak tahu.
aku baca jugak la tulisan2 orang2 muslims dan non-muslims pasal wahabi, tapi aku baca je.

tapi ko cakap betul...pertolongan2 macam gini, Allah je sebaik2 pembalas.

deaf_angel said...

helloween...agagagaga..

pasal tu semua, aku rasa baik refer orang2 qualified ler komen, benda2 sangkut paut ni semua aku pun seram kalo dengar2 orang cerita tu ni.

aku kat mana ek.. aku masa type ni aku kat sg, tapi besok aku balik kl huhuhu.. hati aku tertinggal kat sana la. Feee wiiittttt....
agagagagaga

deaf_angel said...

helloween...agagagaga..

pasal tu semua, aku rasa baik refer orang2 qualified ler komen, benda2 sangkut paut ni semua aku pun seram kalo dengar2 orang cerita tu ni.

aku kat mana ek.. aku masa type ni aku kat sg, tapi besok aku balik kl huhuhu.. hati aku tertinggal kat sana la. Feee wiiittttt....
agagagagaga

Wiween @ Awin said...

whoaaaa engko kat sg ek..engko bwk la balik sekor dua singa kat 'kota singa' tu tuk aku! agagagaggaag ;p

yg aku tau laa, menurut kwn aku tu..wahabi tu fhman yg x percaya politik. :D tp aku x brani gak nak komen sgt.mcm laa aku pandai bab tu.aahagagagga :p

deaf_angel said...

singa eh...
nanti aku gi zoo ke night safari ke nanti aku tangkap satu untuk ko..
ko gi standby kandang huhuhu

Wiween @ Awin said...

ala bro..singa kalo nampak aku otometik jadik jinak punya. aku ni ade ilmu bela menatang liar (sah menipu!) agagagaggaga :p

sapa nama engko bro??

BENTARA said...

deaf bila lu start pasal wahabi ni sure jadi panas... mana2 pun hehehe...

Mufti Perlis pun orang dok tuduh wahabi.

Realitinya, ada dok bangkang 'wahabi' dan ada pulak yang dok sokong.

Regardless, yang penting kita ikut pada Al-Quran dan Sunnah, dan duduk dalam lingkungan ahli Sunnah Wal Jamaah. Apa2 terms selain dari tu kalau tak follow the principles, maka kita tak ikut.

Banyak baca dan bertanya adalah penyelamat. Jangan main agak2 je.

Wiween @ Awin said...

sy sokong pendapat anda bro bentara.aksi apekah itu? :p

BENTARA said...

wiween,

itu aksi menanduk isteri yang mengambil gambar candid.

sori deaf, buat macam glog sendiri pulak hehehe...

Wiween @ Awin said...

bro bentara,
agagagag musti isteri bro gelak guling2.eheheh

deaf_angel said...

mm, ah ah betul ko cakap.
anyway, buku ni ditulis 2003 and printed 2004

helloween,
katun madagascar nye lion tu bleh ah, tu penakut...
ko lion kat zoo... abis ko kena ngap.. huhuhu..

Wiween @ Awin said...

eleh bro..takat lion madagascar tu mmg laa tatakut! the real lion arr beb! agagagagga :p

zan said...

Deaf..
kalau ko terjumpa extra copy untuk buku ni, belikan aku gak..

Erm..wahabi yang aku paham..
Satu pahaman yang menolak semua perkara yang tak pernah dilakukan ketika zaman nab (katanya). Menolak segala bid'ah (hasanah & dhalalah) dan hanya mengikut apa yang diamalkan oleh nabi muhammad (s.a.w ) sahaja (no wonder dorang tolak politik).

Diasaskan oleh golongan orientalis melalui golongan ulama' India dan disebarkan ketika zaman perang dunia dulu.

Nak lebih detail, sila buat home work sendiri..hahaha

matakucing said...

kene study gak pasal wahabi ni
aku still blur ah

deaf_angel said...

zan roger.. tak tahu buku ni kat msia ada tak.
ni buku pun dah lama dah few years aku je tertinggal bas

Wiween @ Awin said...

bro deaf,
aku citer psl hero peberet aku laa..si Joker.and betapa aku x sukenye dgn si Batman baru itu! agaggag :p jln cite aku x cite pun.kwang2 ;p

deaf_angel said...

mata kucing
ah ah, aku baca buku siege of mecca tu, author dia sua kasi dia punye background pasal wahabism
so kira omputeh pun interested kat benda ni pasal dorang relate2 benda2 gini kat happening2 di dunia masa ni...

MindHeartBodySoul said...

Salam En. Deaf.

Pasal Wahabi; Bapak aku org Wahabi.
Bapak aku jer.
Sampai ke Perlis Mukim Mata Air dia pegi. Kat umah bapak aku kat 2 gerobok usang buku pasal Bid'ah , AhlulSunnah Wal Jamaah, etc.

Ikut fahaman aku Wahabi ini ada relation dgn Freemason. Untuk hapuskan Tareqat & Tasawwuf.


Pasal samak & penulis... syukur, sesetengah org memandang enteng dalam syarat bersuci & najis ini.


Benda2 haram inilah yg buat hati tak tenteram.