Thursday, July 31, 2008

Kerrang's Maiden Heaven - a tribute....

Mana sempat, aku cuba dengar dua cd dari kelmarin. Local band Osairis - Osiris, dan Maiden Heaven. Skarang ngah dengar Maiden Heaven, jadi sambil2 dengar ni 15 bands yang famous aku pernah dengar dan ada aku tak tau pun wujud bawak lagu2 Iron Maiden, meh aku paste gambo Maiden Heaven dulu dan share few things maybe some Maiden fans belum tahu. Weekend ni kalau ada time boleh borak lebih pasal Osairis nye cd which...ROCKS!

Majalah Kerrang edisi no 1219 dapat cd free ni yang diberi nama Maiden Heaven - A Tribute to Iron Maiden.


These are the photos and packaging for Kerrang's magazine issue no 1219 which includes the Maiden Heaven tribute cd.
Click all photos to enlarge.


Untuk aku, kalau aku dengar sesebuah tribute cd tentang bands2 kegemaran aku, aku cuba dengar dengan fikiran terbuka. Artis pop ke, artis metal ke buat cover version aku akan cuba dengar sebelum aku decide aku tak mau dengar versi lagu tu lagi sampai bila2 ke tak haha.
Aku ada tribute cd untuk maiden dari eropah dan usa dan jepun dalam 7? 8? 9? haha.. aku pun tak tahu..tapi tak banyak sangat ler cam orang lain.
Takde cd Maiden tribute yang semua nye best, ada lagu sedap ada tak, untuk telinga masing2 ler. Ada lagu2 sampai kena jadi rap, ada lak yang ntah hapa2 ntah, huaarrggh huarrgghh. Tapi tu lah tribute cd.
Tribute songs pada aku bagi dua.
- Ada lagu serupa, atau nak kat sama.
- Ada lagu completely lain. Kira intepretation sendiri.
Dua2 ni boleh jadikan lagu tu aku suka, atau aku tak suka. Kena dengar baru aku bleh decide.


Take a look at the inlet of the cd, these are photos of Kerrang Magazine with Maiden on the cover. The one on the bottom left hand corner - This is the best Magazine ever about Maiden that I have ever come across. Its a 2001-2002 Maiden only special with 100 over pages of Maiden from the beginning till BNW period. Very informative and the best article for me is that cruel article about Bruce and Steve saying negative things about each other after Bruce left, and I think that is the same article whereby Nicko got drunk and blab out everything about Bruce and the reporter cant be happier to take it all down. I got lucky, I didnt throw this magazine away like I did the rest. I still keep it all these years. Though its a waste I did threw away other magazines about Maiden because I have no place to store back then at my parents home.



This is how the cd itself looks like, and the artwork on the inner casing is nice too. In fact, Kerrang release the rest of the cover designs that were submitted by fans from all over the world for this Maiden Heaven artwork cover competition. Most of them are awesome. But I think the chosen artwork is nice, for me its Eddie being an angel who has fallen from grace. Its a drawing by a Maiden fan from Columbia.


Skarang aku dah dengar tiga empat kali cd ni dalam bas/mrt/ dan masa jalan gi keja balik keja so aku nye pandangan.

01, Black Tide - Prowler
ok ler, sama jugak ngan Maiden nye version. Diplih jadi opener pasal ni pun opener untuk Maiden nye first album.
02, Metallica - Remember Tomorrow
Aku tak suka sangat tu "creeping death" nasik tambah kat intro dan ending.
Metallica dah pernah bawak lagu ni sikit untuk Escape From Studio 1995 kot ( aku dah lupa ), tapi dorang main kat Donnington Park ler. So tu jam, nak release load/reload nye period gitu, so bila main lagu ni, aku baca kat majalah la tu jam, aku ingat, ok ler, dah lepas black album, balik semula style RTL ke MOP ke kan? sekali tu.. kena Load/Reload. Tapi anyway, Avril cover Metallica nye Fuel untuk MTV Icon kan? Tapi agak2 Avril bila nak cover Maiden? haha.. Aku nak Avril cover Running Free huhuhu.
Metallica apa aku tahu suka main sikit2 Run To The Hills ( kat Garage Days revisited pun ada ), dan Prowler kalo sapa2 kumpul bootlegs, carik ...And Justice For All British tour.
03, Avenged Sevenfold - Flash Of The Blade
Wasted siak!! aku suka version ni. Tapi apa dah jadi ngan korus dia tu. Kalau dengar lagu ni, mesti nak join in part korus tu..
Sengaja ke atau memang tak tahu lirik. Siot betul AX7. Padan kena boo dan rejam botol ngan peminat Maiden tiap2 malam jadi opener dorang haha!.
04, Glamour Of The Kill - 2 Minutes To Midnight
Sedap lak aku dengar hahaa. Tapi tak banyak lari.
05, Coheed And Cambria - The Trooper
Kat depan dia ada this Powerslave style nye intro gitu. Tapi ok ler. Similar. Nothing special.





06, Devildriver - Wasted Years
The best ever Wasted Years cover aku pernah ialah version Nocturnal Rites kat Made in Japan, the tribute to Iron Maiden. Ni dah lama ni.
Ni version, ok ler. Walaupun vocal dia ....
07, Sign - Run To The Hills
This is one of the best songs ler dalam cd ni.
Tapi ni bukan first time aku dengar intro dia ballad. Kat cd tribute Transylvania 666, ada band Sepanyol dah pernah buat. Tapi this is very nice and different intepretation of one of Maiden's most popular song.
08, Dream Theater - To Tame A Land
Sama je. Ni ler lagu yang paling aku nanti2kan huhuhu kat cd ni, dan ok ler, I love it ler.
It is a land that's rich in spice
The sandriders and the 'mice'
That they call the muad' dib
He is the kwizatz haderach
He is born of caladan
And will take the gom jabbar

Aku tak suka suara penyanyi dia untuk lagu ni, tapi dia boleh pronounce ni semua laju2 so, bravo to Dream Theater's penyanyi!! hehehe.
09, Madina Lake - Caught Somewhere In Time
I like it pasal betul2 berlainan. Intro dia lain, lagu pun lain, tapi lirik dia sama. Very the pop. Maybe kalo Linkin Park cover lagu ni, jadi macam gini jugak kot. Anyway lagu ni dah jadi 4 minit je gitu huhuhu.
10, Gallows - Wrathchild
ermm.. ok jugak ler, tapi aku tak dengar lagi pun takpelah. haha.
11, Fightstar - Fear Of The Dark
Aku suka pasal dia ada tu singalong cam Maiden fans buat masa lagu ni main live.
12, Machine Head - Hallowed Be Thy Name
Sama aje...
13, Trivium - Iron Maiden
Aku pernah beli siak cd Trivium. Aku betul2 curious nak dengar, tapi kelakarnye, aku dengar satu dua lagu terus off, terus aku tak dengar lagi huhuhu. Tak sesuai langsung ngan halwa telinga aku. Fierce siak penyanyi dia nye suara.. uhuhuhu. Last part kecoh siak.
14, Year Long Disaster - Running Free
Dalam banyak2 harapan aku untuk dengar cover version, aku paling nak dengar Madonna nyanyi lagu I Was Made For Loving You. Actually, aku pernah baca, dia dah plan nak bawak lagu tu untuk one of the Kiss tribute tapi kensel.
Apa pun aku wish lagu ni Avril ke, Britney Spears ke nyanyi. Then jadi single, then jadi MTV no. 1 hit, then baru best huhuhu.
15, Ghostlines - Brave New World
This is the best song!! Aku suka giler!!! Sedap siak.. Very the pop! Very the emotional huhuhu. Dah kena transform abis2 jadi cam Tears For Fears huhuhu. Long Live Pop! haha. Completely and fabulously transformed.

8 comments:

Wiween @ Awin said...

errk...engko mmg fanatik iron maiden la bro! gagagaga aku x penah try dgr lagu2 depa..nanti aku mau cube try test la :D

Wiween @ Awin said...

hohoi bro! emilia tu da tua daa...agagagag piring itam?? cet...zmn biler tu bro oi?? agagagagagga makcik emilia contessa.:p tp lagu beliau mmg masyuk jugak ek..herman tino euwww?? bukan raja dangdutkah beliau itu? agagagagaagaggagagagagaga

deaf_angel said...

fanatik? isssh takdelah. minat2 gitu je. huhuhuhu.

hah pegi dengar.. pegi... terus ko lupa ko nye keroncong

Wiween @ Awin said...

tidakkkkkkkkkkkkkkk! aku bukan kipas ssh mati itu herman tino maa! aku kipas ssh mati itu Muse..itu SOAD! agagagga ;p

da keja keja keja!! jgn curik tulang aje! wahahahahahhahahahahahahahahhahahahaha gelak firaun!

BENTARA said...

aduh... bila nak sampai Adelaide pun tak tau. Aku siap booking dah kat kedai buku, kalau sampai reserve satu copy lepas tu call... takde call lagi nih... aduh duh duh...

zan said...

Deaf..
Vocalist Dream Theater namanya James LaBrie. Memang sore di nampak macam tak kena pasal mamat ni banyak guna teknik soprano tapi pada aku tu yang nampak unik sore dia..

p/s: aku ada orang ajak jamming lagu2 Maiden. nanti bila dah jamming, aku kasi up untuk ko versi aku main 'wasted years"..hahaha

eddie dewanaga said...

kalau gua byk sen mcm donald trump,
birthday gua nanti gua panggil diorang turun jb, buat free show kat stadium larkin...

tapi playlist kena ikut tekak gua la... hehehe...

alexander..
deja vu..
where eagles dare...
flight of icarus...
seventh son..
hallowed...
afraid to shoot..
be quick..
trooper...
clansman...
holy smoke...
mother russia..
tailgunner..
assassins..
powerslave..
aces high..
can i play..
revelations..
ancient mariner..
somewhere...
wasted years..


hahaha... tekak gua...!
opening act, gua nak rusty blade..

gua bayar la juta2...
hehehe..

matakucing said...

cover song ni best gak layan..tgk dorang punya kreativiti buat arrangement baru dari lagu asal..ada tu mmg best..ada tu cam hampeh jer