Saturday, September 27, 2008

rekod melayu (pt 6) - lagu raya & GG,Ujang Raya editions aku masih simpan

stop press - ok korang yang makan2 or suka lepak kat Pusat Penjaja Beach Road Hawker Centre tu tau nenek/makcik tua yang dah bongkok tu tolak trolley jual keropok untuk sara hidup dia kan? so aku baru lalu sana so jumpa dia borak2 kejap. Ntah apsal aku very comfortable ngan dia hehe.
so dia cakap kat aku, beg dia yang dia gantung kat leher dia tu, dalam ada hasil titik peluh dia carik rezeki dan orang kasi duit sedekah kat dia, ada satu MELAYU datang ambik bawak lari.

So, korang kalo nampak dia ke hapa ke, korang ingat2kan dia tu suruh jaga diri jaga barang semua, nak2 duit dia. Aku tahu ada korang beli keropok dari dia semua main keep the change je. Dia tu lak memang naturally friendly.
Aku suka kat dia, tu ah dia punye bahagian kat dunia ni eh, tapi tu ah, dah tua abis cam gitu pun independent limited jugak, tapi kalo kadang2 dia sound korang suruh belikan itu ini, korang layankan je la. Tadi baru sound, kalo ada kueh raya, kasilah dia sikit merasa hehe.
So tadi dia ada sound aku cakap dia kalo masuk waktu semayang, kalo ada radio kecik ke hapa ke dengar azan, lagi bagus. Nanti ah next time aku jumpa dia kalo takde sapa2 belikan transistor radio nanti nengok cammana. Also dia sound pasal payung, so aku kasi dia payung dalam beg aku huhu. So korang jumpa dia layan2 dia sikit k. Dia suka minum air bunga, so kalo dia mintak korang belikan, korang beli la satu dua tin taruk kat dalam trolley dia tu. End of Stop press.




( click all photos to enlarge )
tengok foto ni, berapa artis korang kenal?.. hail amir, uji rashid, ahmad nawab pun..ooo jamal abdillah muda2, kak pah muahaha. Ni baru front cover, kalo back cover lagi ribut.

hmmnn lagu raya..off the top of my head right now, most feberets aku Sepasang Kurungan Biru ( khairul johar johari or something? ), meleleh siak lagu kurungan biru ni, menyentuh sanubari huhu, also Al Jawaher, Ahmad Jais, Sweet Charity dan of course lain2 ler haha.



Selain dua Hari Raya lps yang aku ada.. Wea and EMI labels.. dan beberapa edisi bumper dan supertembam majalah GilaGila dan Ujang yang aku masih simpan.
I think Supertembam is coined by Batu Api..

tu ah aku dulu masa buang ,dah masuk ratusan kot, majalah2 Gila2, Batu Api, Ujang, Batu Api dan Lanun pasal tak cukup tempat kat rumah parent aku tu jam, aku sepatutnye simpan Batu Api raya Supertembam pasal dalam dia ada Sudirman drawing untuk raya.. dan Lanun, tak lama tapi tu ah buat dia best. Collectible.



( I should have find a way to try and keep all the mid 80s to late 90s GG, Batu Api and later the Ujangs, Lanuns that I have kept for years, every single edition,..or at least save some of the special editions, now all I have are these huhu ), but like most of us, finding space to keep things is always a problem.




ni lak, pada aku antara gambo suasana raya paling best ler... Sweet Charity ngan abang2 rockers nye image, ada Othman Hamzah pakai cam baju budak2 kompang dulu muahaha..,
budak pompuan tu yang famous kot time dulu tu..aku tak tahu sangat pasal dia walau lp2 dia ada kot merata2 huhu.
Those were the days eh..


lirik seri hari raya sweet charity.. ( salah satu kenangan full time NS aku, aku ada satu kawan hafal lirik lagu ni, siap part laju giler tu boleh nyanyi word by word..very impressive haha,
anyway korang baca sokkabar nari? amacam budak full time PNS tu bleh terlepas tembak machinegun dia? siak ah..kena perut member dia, nasib baik tak mati..siak ah..aku dulu kena ajar " gun got ghost, gun got ghost, dont play play! ).
Last year Lovehunters bawak lagu ni kat pasar Geylang Serai nye konsert raya huhu. ribut. Ada kot kat youtube? aku ada rekod masih dalam hp aku kalo aku tak delete yet.


Mentari bersinar.. Cerah dan indah
Menyambut tibanya.. Hari gembira
Hari ini hari raya yang mulia
Ku akan rayakan bersamanya..

Kau berbaju biru.. Bertambah ayu
Dan bersongket ungu.. Berseri wajah mu
Menambah cerah suasana raya
Gembira sungguh melihat kau bergaya

Di hari raya ku pohon ampun maaf dari mu
Segala kesalahan ku yang telah ku lakukan pada mu
Marilah pergi sama.. Bersuka suka ria..
Sambut hari raya

Hari raya ini.. Sungguh meriah
Kerna kau dan aku.. Dapat bersama
Bunga bunga kembang dan mewangi
Burung burung turut sama menyanyi

Uh..Uh..Uh..Uh..Uh..Uh..Uh..Uh..
Kau senyum di pagi raya
Uh..Uh..Uh..Uh..Uh..Uh..Uh..Uh..
Hati ku gembira ria
Uh..Uh..Uh..Uh..Uh..Uh..Uh..Uh..


lagu dan lirik dia meaningful terutama buat mereka yang jauh dari satu sama lain...

8 comments:

BENTARA said...

Pada aku, the best humor magazine = Gila Gila.

Tak merapu melampau dan ada part buat kita pikir.

:: Cikgu Wiween :: said...

HEHEH engko sama aje mcm bapak aku bro. dia ngumpul magazine GG drp zmn 80an dulu..berkotak2 da magazine tu kat umah aku. dia tamo buang tuu! mak aku dok bebel tetiap tahun. agaggaga. sejak wujud ujang dia pun beli jugak ujang. bapak aku pencinta kartun malaysia betoi. :p

eddie dewanaga said...

dulu gua adalah pembaca setia gelihati dan kartunis yg buat gua jadik rock rabak sampai sekarang ni ialah bro gayour..(link blog dia ada kat blog gua)
utk bro gayour...
all guns blazing!!

**sambil dengar Crossroad Bon Jovi
(lagu Never Say Goodbye)

HF said...

Apepun ..Selamat Hari Raya deaf ...

GG ??

Perghhh...sarat citer legend2..

Tan Tin Tun..I.B.C.. Aca..Tiga Dara Pingitan....Ayob Anak Tulakang the best series comic Melayu la pada aku..

tak boleh luper..

sayang..
dulu mak aku pi buang..Batu Api sume...

Gelihati tu..

Skali ngan kaset2 pun dia buang...h a h a.

dulu memang ditunggu tiap keluaran BUMPER RAYA tu..
tak kira UJANG..GG...

HF said...

wiween : kau tak pernah rasa zaman kegemilangan GG..UJANG ...

kalau dapat rasa ..
meti tak henti belik punya..

try punggah Batu Api,Gelihati dalam stor ayam kau simpan tu..
Baca...

kalau GG..
kau kene cari MON !!!!!!!!!

dilaOHdila said...

cayalah dep....
ko memang suka simpan khazah lama yang sungguh bernilai ni erk dep...teruskan usaha mu itew
ini adalah satu koleksi yang begitu unik. paling aku tak tahan rekod lagu lama tuh. kat sini memang sukar nak cari. kalau ada pun versi baru!

dep...selamat ari rayo
aku maapkan ko dah (hehehhehehehe)

deaf_angel said...

mm, yep GG still the best cuma aku prefer zaman 80an awal 90an

helloween..dulu aku nye koleksi pun berkotak2..siap susun ikut serial no lagik..tak pernah miss

eddie naga.
gayour..bersama selamanya, ada part lagu Angel tu haha. Dan dia lukis Iron Maiden zaman Blaze Bailey...aku gi buang edisi tu.

hf.
thank yewk

dod,
lepas raya start balik hahah

:: Cikgu Wiween :: said...

hf,
aku jugak pembaca GG la. aku tau cite Noi Esah Awa-3 dara pingitan. Plus si Jai mat rock rambut pjg itu. :D Aku tau psl Ujang & atuk dia n adik kecit dia pala lonjong nama Aca. Aku jugak beli citer Aca tu. awek ujang nama Anor blaja kat obersi. x lupa jugak cite Moon & Mat ( From Taiping With LOve - awek debab dgn pakwenye si rambut jambul yg kurus) Sume aku tau tau ;p

Lagik satu, aku sgt suke cite periwira mat gila. ADA DUIT SUMA BULEH JADI. Sapa kata aku x rasa zmn kegemilangan gg?? :p Bapak aku yg beli laa..aku baca saja. wahhahah.Sejak Ujang da x lukis tuk GG n terbit UJANG, aku kureng laa sket baca. hehehe