Tuesday, September 9, 2008

scene bulan pose & pre-raya 2008 ( part 2 ) updated

kandahar street



Click all photos to enlarge


( correct me if i'm wrong )
originally, apa aku ingat dari kecik2, it was always Bussorah Street, tapi lepas Bussorah street dah kena renovate jadi tempat tourist bertourism so ni jualan ramadhan ni pindah kandahar street lak..


berapa banyak pun tempat2 jualan selera ramadhan or whatever its called, tapi some places dah memang ada reputation tersendiri pasal dah lama. This is one of them.

hope you guys enjoy the photos aku hurriedly snap sbelum cepat2 nak balik tu hari huhu..



Aku jarang sangat beli apa2 dari tempat2 gini.. tapi aku memang suka nengok makanan haha. Food fetish. And kadang2, bulan pose gini, benda2 pelik atau jarang2 kita nampak akan timbul.







Zaman dulu...masa aku kecik2....there is this thing call 'gi ambik zakat'.
sebagian orang2 tua kat kampung...akan gi Arab Street..tempat kedai2 orang2 jual kain or whatever, ye la kira saudagar2 businessmen gitu ler kot...dapatkan habuan zakat berupa wang..then jari tangan dorang tu nanti kadang2 akan kena tanda ngan ink / dakwat, as a sign that specific person dah datang collect..





ye la , zaman tu orang kampung susah...ni apa aku ingat ler kecik2, dengar orang2 tua cerita kat aku...dah arwah ler kan, kadang2 fikir balik, kalo dulu aku tape semua cerita2 kuno dorang...sambil cerita lak, gentel, tenyeh sireh... tapi tu ah, takde yang tinggal cuma dalam kepala hotak je...the memories and scenery duk kampung..National Archives pun takde rekod or gambo kot muahaha.





one good thing pasal ni kat area tourism, directly, local halal dishes dapat exposure, dan hopefully dorang learn a bit more about local muslim diet and practise.


2 comments:

dilaOHdila said...

dep
meriah gak nor PARAM kat sana
kat bangi ni lagilah teruk. jem giller dep.kalau ada sayap agaknya boleh aku terbang jua (hehehhe)

deaf_angel said...

gi spore ah dod